Peptydy wpływające na funkcjonowanie komórek naszego organizmu – znane jako biopeptydy – są bardzo ważnym obiektem badań w branży proteomiki. Wpływają na metabolizm lub sposób trawienia pokarmu przez nasz organizm, podczas gdy inne posiadają właściwości funkcjonalne bardzo przydatne w kosmetykach. Udział tych peptydów w dziedzinie żywności oraz medycyny, zwiększa się i na pewno będzie wzrastać, kiedy badacze będą poszerzać odkrycia, w jaki sposób najlepiej je badać, izolować a także wytwarzać, a potem udostępniać do sprzedaży w sklepie z peptydami.

 

Pomimo swych nieznacznych wymiarów – a bardzo często z ich powodu – peptydy stają się coraz to ważniejszymi jednostkami biologicznymi , które są zdolne do leczenia wielu chorób, zmniejszania stanu zapalnego, zwiększania wartości odżywczych żywności, zabijania drobnoustrojów a także spowalniania procesu starzenia. Ze względu na niewielki rozmiar i brak zorganizowanej struktury, oryginalne peptydy posiadają możliwość przechodzenia przez przestrzenie, w jakich nie zdołają się zmieścić białka o większych rozmiarach – mogą przeniknąć ściany jelit, ludzką skórę, a w pewnych przypadkach nawet błony otaczające komórki. Potrafią prędko przedostać się się do krwiobiegu, ażeby trafić w miejsce, gdzie są najbardziej potrzebne.

 

Ponadto krótkie peptydy mogą być tańsze a także prostsze jeśli chodzi o produkcję w porównaniu z większymi białkami o skomplikowanej budowie. Dla producentów leków, kosmetyków, inżynierów żywności to jedna z najbardziej atrakcyjnych właściwości, która będzie z pewnością mieć majątkowe odzwierciedlenie w działalności firm z napisem “peptydy sklep”.